Interviews med 2 iværksættere om kontorfællesskaber

Kontorlokalerne.dk har interviewet to danske iværksættere, som begge har valgt at sidde i kontorfællesskab. De har valgt at sidde i kontorfællesskab af forskellige årsager. Det kan du læse mere om her! 

Interview med Jacob Pedersen 

Jacob Pedersen, 26 år, startede for et år siden sit eget firma indenfor leasingbiler. Det første halve år arbejdede han hjemmefra, men flyttede så ind i et kontorfællesskab af flere grunde.

Hvordan kom du på ideen til at starte din egen virksomhed?

Da jeg startede på ungdomsuddannelsen HHX, kunne jeg allerede mærke, at jeg brændte for at skabe min egen virksomhed. Jeg havde en stor interesse for de fag, som indeholdte noget med økonomi og noget med kommunikation, og jeg fik gode resultater i dem. Så jeg troede på, at jeg havde evnerne til at skabe mit eget, jeg manglede bare en god ide. Da jeg var færdig med HHX og stadigvæk ikke havde fundet den perfekte ide og stadig gerne ville lære mere, begyndte jeg at studere på det tidligere Aarhus Handelshøjskole på uddannelsen engelsk og kommunikation. Her fik jeg en endnu større gejst for kommunikation og fandt frem til, at jeg var en god sælger. Efter jeg havde færdiggjort min bachelor, kunne jeg mærke, at nu var jeg klar til at starte min egen virksomhed, og jeg havde nu også den rigtige ide – Leasingbiler. Så jeg gik i gang og for cirka et år siden grundlagde jeg min virksomhed.

Da du først startede din egen virksomhed, havde du hjemmekontor. Hvorfor det?

Da jeg først startede min virksomhed, arbejdede jeg hjemmefra ja. Jeg havde haft næsten et år uden arbejde, hvor jeg havde undersøgt og forberedt lanceringen af virksomheden. Af den grund havde jeg i denne periode ikke den store indkomst, og derfor startede jeg med at arbejde hjemmefra efter lanceringen af virksomheden. Det gjorde jeg i cirka et halvt år, inden jeg rykkede ind i et kontorfællesskab.

Hvordan var det at arbejde hjemmefra?

I starten syntes jeg, at det var meget fint at arbejde hjemmefra. Jeg skulle ikke bruge tid på transport til og fra mit arbejde, og jeg havde alle de ting, som jeg skulle bruge lige i nærheden. Men efter nogle måneder begyndte jeg at opleve ulemperne ved at have et hjemmekontor. Selvom jeg var meget motiveret for mit arbejde, var det nemt lige at sove en halv time længere, da jeg jo ikke stod til ansvar overfor nogle udover mig selv. Derudover begyndte jeg at ordne forskellige huslige pligter i løbet af arbejdsdagen. Jeg skulle lige klare opvasken, rengøringen eller regningerne, hvilket resulterede i, at jeg på ingen måde var færdig med mine arbejdsgøremål kl. 16, hvor en normal arbejdsdag ender. Jeg blev af den grund nødt til også at arbejde om aftenen og i weekenderne for at nå det hele.

Sådan arbejdede jeg så i et par måneder mere, indtil jeg til sidst følte, at hele mit liv kun stod på arbejde, og at jeg aldrig havde fri, og derfor ikke havde tid til at være social. På det tidspunkt tog jeg så beslutningen om, at jeg ville flytte i et kontorfællesskab.

Hvorfor et kontorfællesskab?

Jeg havde brug for et sted, hvor jeg kunne tage hen, når jeg skulle arbejde. Når jeg tager på arbejde i dag i det kontorfællesskab, hvor jeg sidder, så får jeg lavet dagens arbejde meget hurtigere. Når jeg tager afsted, kan jeg ikke overspringshandle i form af rengøring, oprydning og så videre. På den måde skal jeg kun koncentrere mig om mit arbejde, hvilket også har gjort mit arbejde mere effektivt og fyldestgørende.

Den anden grund til, at jeg flyttede i et kontorfællesskab, var, at jeg havde brug for at arbejde et sted, hvor der også var andre mennesker. Det giver mig både en masse socialt, men samtidig også en motivation til at komme afsted om morgenen og til at komme afsted til tiden, fordi jeg ved, at mine kontorfællesskabskammerater holder øje med mig. De vil selvfølgelig aldrig sige noget til, at jeg kommer for sent, men det, at jeg ved, at de er der, hjælper mig med at komme afsted tidligt om morgenen.

Derudover er et kontorfællesskab en del mere økonomivenlig end at leje sig ind i sit eget kontor.

Jeg vil derfor varmt kunne anbefale at leje sig ind i et kontorfællesskab.

Interview med Janni Skov

Janni skov er 35 år gammel og har sin egen marketingvirksomhed. Hun har lejet sig ind i et kontorfællesskab de sidste fem år, efter hun i flere år havde haft sit eget kontor.

Da du startede din virksomhed havde du først dit eget kontor. Hvorfor?

Da jeg først startede min virksomhed, tænkte jeg, at jeg selvfølgelig skulle have mit eget kontor. Jeg tænkte, at jeg ikke havde lyst til at sidde sammen med andre og arbejde eller til at skulle dele alle de faciliteter, der nu engang måtte være såsom printer, køkken, toilet og så videre. Ved at have mit eget kontor undgik jeg altså afbrydelser, og jeg skulle kun tage hensyn til mig selv. Men det var også en dyr fornøjelse. Jeg var flere gange blevet anbefalet af bekendte at flytte i et kontorfællesskab, da det er en del billigere. Men eftersom min virksomhed gik godt, og jeg derfor havde råd til at leje mit eget kontor, skulle det ikke være årsagen til at flytte.

Hvorfor flyttede du så i et kontorfællesskab?

Selvom det at leje sig ind i et kontorfællesskab som sagt er billigere end at leje sig ind i sit eget kontor, var det ikke den faktor, der gjorde, at jeg flyttede. Det var da flere af mine bekendte begyndte at fortælle mig om alle de andre fordele, der er ved at være i et kontorfællesskab. Det var de fordele, der gjorde, at jeg flyttede fra mit eget kontor til et kontorfællesskab.

Hvad var det for nogle fordele?

Det, som jeg tidligere havde set som fordele ved at have sit eget kontor såsom egen printer, eget køkken og toilet, blev pludselig forvandlet til ulemper. Det, at jeg skal dele de her faciliteter med andre i et kontorfællesskab, betyder nemlig, at jeg får et langt større netværk, hvilket jeg i høj grad ser som en fordel. Min fordom omkring, at jeg ikke ville få lavet noget i et kontorfællesskab, fordi jeg skulle sidde med mange forskellige mennesker, har jeg fuldstændig ændret. Alle der sidder i et kontorfællesskab er jo seriøse og ambitiøse mennesker, som alle sammen yder på højt niveau. Derfor er det ikke noget problem at få ro til at lave noget, egentlig bliver man bare mere motiveret til at arbejde hårdt, når man ser, hvor hårdt andre arbejder. Ikke nok med det så kan man også bruge hinandens kompetencer, når man sidder i et kontorfællesskab. Jeg sidder sammen med folk, der har en helt anden viden, synsvinkel og helt andre kompetencer end mig selv, hvilket gør, at vi kan sparre med hinanden og dermed hjælpe og inspirere hinanden, som så ofte resultere i et meget mere kvalitetsbevidst resultat for os alle sammen.

En anden meget vigtig årsag til, at jeg flyttede fra mit eget kontor og ind i et kontorfællesskab, er, at jeg i et kontorfællesskab oplever socialt samvær. Jeg sad i mange år alene på mit kontor, hvilket til tider kunne blive en anelse ensomt og demotiverende. Derfor lokkede det sociale en hel del, så det er altså også noget, som jeg ser som en stor fordel ved kontorfællesskaber. Jeg kan snakke med andre i løbet af mine pauser, jeg mødes med de andre på gangene og i køkkenet, og jeg har på den måde fået mulighed for at knytte bånd til andre ligesindede. Det, mener jeg selv, er en stor motivationsfaktor. Så jeg har i hvert fald ikke planer om at flytte fra mit kontorfællesskab foreløbigt.

Du kan læse mere om fordele og ulemper ved kontorfællesskaber her.